dilluns, 17 de febrer del 2014

A Vilamajor, no marxis del CAP sense hora.

Quina és la problemàtica de les llistes d'espera sanitàries?


La Generalitat de Catalunya publica dades oficials dient que les llistes d’espera als hospitals s’estan escurçant, i es troben al voltant dels 4 i 6 mesos, però la realitat demostra que aquestes llistes cada cop són més llargues. Des que Boi Ruiz és Conseller de Sanitat, les llistes d’espera han augmentat un 51%. Els 8 hospitals de l’ICS acumulaven 55.400 persones en llista d’espera a principis d’estiu, 16.682, segons la Generalitat.

Un dels principals motius de la diferència entre les “dades oficials” i les dades reals, és que molts usuaris i usuàries se’n tornen a casa sense cita concertada amb el compromís verbal del centre sanitari que se’ls avisarà telefònicament per a comunicar-los la cita. Totes aquestes persones que esperen la trucada telefònica no consten en les llistes d’espera “oficials”, tot i què sí que estan pendents de rebre una intervenció quirúrgica, una prova diagnòstica, etc.


“No Marxis sense hora, hi tens tot el dret”


Aquest falsejament de les llistes d'espera és molt greu, però el problema va més enllà:

A banda del maquillatge de les dades estadístiques, la diferència entre les “dades oficials” i les dades reals, es deu a que l’Administració no comptabilitza el període transcorregut entre el diagnòstic i la inclusió administrativa del/la pacient a la Llista d’Espera.

Per més indignació, si els/les pacients paguen via sanitat privada poden saltar-se les llistes d’espera, tot i què s’utilitzen les instal•lacions públiques.

Quan no se't programa l'hora en el mateix moment s'està allargant  el temps d'espera per la següent visita o intervenció, fet que en molts casos pot fer perillar la salut i fins i tot la vida.

S'incompleix el temps màxim d’espera que la població té garantit per a les 14 operacions més comunes i per a intervencions no urgents, l’espera és d’uns dos anys. En alguns hospitals hi ha 1.000 persones que han acumulat 5 anys d’espera.

Si a més no has pogut respondre el telèfon quan t'han trucat per donar-te hora, et tornen a posar al final de la llista, allargant encara més el temps d'espera.

Aquest és un fet molt greu perquè juga amb la salut i benestar de les persones. Per això fem una crida als veïns i veïnes de Vilamajor perquè exigeixin que se’ls hi doni cita per la propera visita, operació, proves, etc. abans de marxar dels CAPs i/o hospitals.


Què has de fer si no et donen hora? 


*Si no et volen donar hora demana un justificant on es comprometin a donar-te hora en un termini d'una setmana. 

*Si no et donen aquest justificant pots presentar una reclamació al servei d’atenció a l’usuari fent servir els models de reclamació que et pots descarregar en aquest enllaç. El primer formulari és pel cas que no et donin hora per intervencions, visita amb l'especialista, prova diagnòstica, etc. la resta de formularis són per reclamar que la teva intervenció o prova diagnòstica ha estat cancel·lada.

*No abandonis la cua de citacions on t’estan atenent. Sobretot, cal respectar la professionalitat dels treballadors i treballadores sanitàries. Les explicacions cal exigir-les al personal directiu del centre. 


Amb aquest petit acte contribueixes a la transparència del sistema públic que facilitarà el seu bon funcionament. A més d'assegurar-te que seràs atesa, i no a l'espera d'una trucada que potser no arribes a rebre.

Si tens més preguntes posa't en contacte amb agoravilamajor@gmail.com




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada